Monday, 7 August 2017

အုန္းပင္စုိက္ပ်ဳိးနည္း

အုန္းပင္စုိက္ပ်ဳိးနည္း
************************
ယုိးဒယားမွာေနတုန္းက အုန္းရည္အၿမဲတမ္းဝယ္ေသာက္ျဖစ္တယ္ ...
အုန္းခ်ဳိသီးတစ္လုံးကုိ ဘတ္ ၂၀ ပါ ...
တခါေသာက္ရင္ ၂ လုံးေလာက္ေတာ့ ေသာက္ပစ္တာပဲ ...
ပိုက္ဆံမရွိတဲ့အခါေတာ့ ေရပဲဖိေသာက္ရတာေပါ့ ...
အခု ျမန္မာျပည္မွာ ယုိးဒယားအုန္းပု၊ ၃ ႏွစ္အတြင္းသီး၊ အရည္ခ်ဳိဆုိတဲ့အမ်ဳိးကုိ စုိက္ဖုိ႔စိတ္ဝင္စားလာၾကတယ္ ...
တခ်ဳိ႕လည္း အလွစုိက္ဖုိ႔စိတ္ဝင္စားၾကတယ္ ...
အုန္းပင္မ်ဳိးႏြယ္ေတြနဲ႔ပတ္သက္လုိ႔ အမ်ဳိးအစားဘယ္ေလာက္ကြဲကြဲျပားျပားရွိတယ္ဆုိတာ မသိပါ ...
အုန္းပင္စုိက္နည္းေမးလာၾကတာလည္းရွိပါတယ္ ...
ကုိယ္တုိင္ အေသးစိတ္နည္းလမ္းမသိလုိ႔ ဘီဘီစီ ဦးဝင္းျမင့္ဆီက တီးေခါက္ၿပီး အင္တာနက္မွာလည္း အကုိးအကားတခ်ဳိ႕လည္းေလ့လာၿပီး အဆင္ေျပေအာင္ ျပန္ေျပာပါ့မယ္ ...
ယုိးဒယားမွာေတာ့ Samut Songkhram, Samut Sakhom နဲ႔ Koh Samui ကၽြန္းလုိေနရာမ်ဳိးေတြမွာ အုန္းသီးကုိ စီးပြားျဖစ္ စုိက္ပ်ဳိးၾကပါတယ္ ...
Samut Songkhram နဲ႔ Samut Sakhom ဟာ ဗန္ေကာက္အနီးက ပင္လယ္ေရငံ ေရခ်ဳိစပ္ေဒသေတြျဖစ္ၿပီးေတာ့ Koh Samui ကေတာ့ ျမန္မာျပည္ ေျခေထာက္နားက ကၽြန္းပဲျဖစ္ပါတယ္ ...
အုန္းသီးကုိ စီးပြားျဖစ္စုိက္ပ်ဳိးတဲ့ေနရာေတြကုိ ေလ့လာၾကည့္တဲ့အခါ ေရခ်ဳိ ေရငံစပ္ေနရာေတြမွာ အစုိက္မ်ားတာကုိ ေတြ႕ရပါတယ္ ...
အုန္းပင္ႀကိဳက္တဲ့ ေရေျမသဘာဝဟာ အဲဒီလုိေဒသမ်ဳိးျဖစ္ပါလိမ့္မယ္ ...
မုိးမ်ားတာကုိလည္း ပုိၿပီးႀကိဳက္ပါလိမ့္မယ္ ...
ေရခ်ဳိ ေရငံစပ္ေဒသမွာသီးတဲ့ အုန္းသီးက အရည္လည္းပုိခ်ဳိ အုန္းသားလည္းပုိေကာင္းပါမယ္ ...
သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္က ျပင္ဦးလြင္မွာ ယုိးဒယားအုန္းခ်ဳိမ်ဳိးကုိစုိက္ခ်င္လုိ႔ မ်ဳိးရွာေပးဖုိ႔ ေျပာဖူးတယ္ ...
က်ေနာ္ကေတာ့ မစုိက္ပါနဲ႔ဗ်ာလုိ႔ ခပ္တုိတုိပဲ ျပန္ေျပာမိပါတယ္ ...
အခုဒါကုိ သူဖတ္မိရင္ က်ေနာ့္ကုိ စိတ္ဆုိးေျပမယ္ထင္ပါတယ္ ...
အုန္းၿခံစီးပြားျဖစ္စုိက္သူတခ်ဳိ႕ကေတာ့ ေရတက္ေရက်ရွိတဲ့ၿခံေတြမွာ ေျမာင္းေဘာင္ေတြကန္႔ၿပီးစုိက္တာေလ့လာမိပါတယ္ ...
ေဘာင္ေပၚမွာ အုန္းခ်ဳိေမႊးကုိစုိက္ၿပီး ေျမာင္းထဲမွာေတာ့ ငါးေမြးၾကတယ္ ...
ေရရနည္းတဲ့ၿခံေတြမွာေတာ့ ေရသြင္းစုိက္ရပါတယ္ ...
အုန္းပင္က ေရစုိးတုိးစပ္တပ္ကုိ ႀကိဳက္တာကုိး ...
အုန္းပင္စုိက္မယ္ဆုိရင္ စုိက္က်င္းကုိ ႏွစ္ေတာင္ပတ္လည္အက်ယ္တူးၿပီး ႏြားေခ်း၊ ၾကက္ေခ်း၊ ေျမေဆြးေျမၾသဇာျဖည့္ႏွပ္ၿပီး ၂ လေလာက္ထားရပါတယ္ ...
အဲဒီေနာက္ အုန္းပင္ေပါက္ကုိ ၃ ပုံ ၂ ေလာက္ေျမထဲျမႇဳပ္စုိက္ပါတယ္ ...
ေရကုိ ပုံမွန္ေလာင္းေပးရပါတယ္ ...
အုန္းပင္ေပါက္ကုိ ေနထြက္ရာအရပ္ဖက္ ၄၅ ဒီဂရီေလာက္ ခပ္ငုိင္းငုိင္းကေလးေစာင္းေပးထားရတယ္ ...
အဲဒီလုိစုိက္လုိက္ေတာ့ ေစာင္းရာကေန တျဖည္းျဖည္းေထာင္မတ္လာပါတယ္ ...
အပင္အရင္းလည္းသာမန္ထက္ပုိႀကီးၿပီး အျမစ္ပြားေတြလည္းပုိမ်ားေစပါတယ္ ...
ေစာင္းထားလုိ႔ အပင္ကုိပုသြားေစတဲ့အျပင္ အျမစ္ပြားေတြ အပင္ရင္းမွာမ်ားေနတဲ့အတြက္ အသီးကိုလည္းေကာင္းေစပါတယ္ ...
ယုိးဒယားက ထန္းလွ်က္အမ်ားစုဟာ အုန္းဖူးကေနခံၿပီးရတဲ့အရည္ကုိ ျပန္ခ်က္ၾကတာမ်ားသတဲ့ ...
အုန္းဖူးကုိျဖတ္ အရည္ခံယူခဲ့ဖူးတဲ့အပင္က အုန္းသီးသီးႏႈန္းပုိေကာင္းေစလုိ႔ဆုိပါတယ္ ...
ေနာက္ အဲဒီလုိျပဳျပင္လုိက္တဲ့အုန္းပင္ကသီးတဲ့ အုန္းသီးဟာ ေထာပတ္အုန္းလုိ႔ ယုိးဒယားမွာေခၚၾကတယ္ ...
အုန္းသီး သြင္ျပင္လကၡဏာေျပာင္းသြားတဲ့သေဘာျဖစ္ပါလိမ့္မယ္ ...
က်ေနာ္တုိ႔ ဇြန္းျခစ္အုန္းသီးႏုစားတဲ့သေဘာမ်ဳိး အသားမရင့္တဲ့အုန္းသီးျဖစ္ပါတယ္ ...
ငယ္ငယ္က ၾကားဖူးတာေတာ့ အုန္းသီးသိပ္မေကာင္းတဲ့အခါ အပင္ေျခရင္းမွာ ဆားပုံၿပီးေရေလာင္းသတဲ့ ...
ဒါဆုိ အုန္းပင္ဟာ အငံဓါတ္ကုိ သေဘာက်တယ္လုိ႔ဆုိရမွာပါ ...
အငံႀကိဳက္တယ္ဆုိတုိင္း အညာက ဆားေပါက္ေျမမွာ အုန္းပင္စုိက္ဖုိ႔ေတာ့ ခက္ပါမယ္ ...
မုိးအလြန္နည္းတာေၾကာင့္ပါ ...
ေတာင္ငူ ဇရပ္ႀကီး ကင္မြန္းခ်ဳံဖက္မွာေတာ့ သဘာဝအတုိင္းစုိက္တဲ့ အုန္းၿခံေတြရွိပါတယ္ ...
အဲဒီေနရာေတြက အျခားအပင္ေတြ စုိက္လုိ႔ပ်ဳိးလုိ႔အဆင္မေျပတဲ့ စိမ့္စြဲေျမေတြမွာ အုန္းၿခံ ကြမ္းသီးၿခံအျဖစ္ တည္ေထာင္စုိက္ပ်ဳိးၾကတာပါ ...
က်ေနာ္တုိ႔ႏုိင္ငံမွာ အျခားအပင္ေတြစုိက္လုိ႔အဆင္မေျပတဲ့ ေရနက္ကြင္းေတြ စိမ့္စြဲေျမေတြ ေရခ်ဳိေရငံစပ္ေနရာေတြကုိ အနည္းငယ္ျပဳျပင္ၿပီး စီးပြားျဖစ္အုန္းၿခံတည္ေထာင္မယ္ဆုိရင္ ပုိၿပီးတြက္ေခ်ကုိက္ႏုိင္ပါတယ္ ...
ငါးေမြးျမဴေရးနဲ႔တြဲဖက္ႏုိင္ရင္ ပုိၿပီးအဆင္ေျပႏုိင္ပါတယ္ ...
ယုိးဒယားမွာ သေဘၤာသီးေထာင္နာမည္ႀကီးသလုိ အုန္းခ်ဳိရည္ကလည္း အမွတ္ရစရာပါ ...
ႏုိင္ငံျခားသားခရီးသည္ေတြဆီက ပုိက္ဆံရတဲ့အထဲမွာ ဒါေတြလည္းပါတယ္ဆုိရမွာပဲ ...
သူတုိ႔ အုန္းသီးကုိ ဘယ္လုိစုိက္ၿပီး ဘယ္လုိစီးပြားရွာသလဲဆုိတာ ဒီထက္ပိုသိေအာင္ က်ေနာ္တုိ႔ေလ့လာသင့္ပါတယ္ ...
ကုိယ့္အရပ္နဲ႔ကုိယ့္ဇာတ္ကုိက္တဲ့ သီးႏွံကိုသာစုိက္ပ်ဳိးဖုိ႔ အႀကံျပဳပါရေစ ...
မဲေဆာက္မွာေနတုန္းက အုန္းခ်ဳိပုဆုိလို႔ ၂ ပင္ ဝယ္ၿပီး အိမ္ေနာက္ေဖးေခ်ာင္းစပ္မွာ စုိက္ခဲ့ဖူးတယ္ ...
ျမန္မာျပည္ျပန္ခါနီး (၅ ႏွစ္ေလာက္ၾကာတဲ့အခ်ိန္) အထိ ပန္းပြင့္တာမျမင္ခဲ့ရဘူး ...
အုန္းသီးစုိက္နည္းကုိ ေဝမွ်ေျပာျပေပးတဲ့ ဘီဘီစီ ဦးဝင္းျမင့္ကုိ ေက်းဇူးအထူးတင္လွ်က္ ...။
စုိက္ပ်ဳိးသူမ်ားေအာင္ျမင္ၾကပါေစ ...
ကုိဇင္ အဓိပတိပစၥေယာ
၂၀၁၆ ခုႏွစ္၊ ေဖေဖာ္ဝါရီလ (၁၉) ရက္။




No comments:

Post a Comment